Hondenvoer

Het Verschil tussen geperste en geëxtrudeerde brokken:

Er zijn verschillende soorten droogvoedingen,zoals geëxtrudeerde en geperste brokken.

Productieproces

Het verschil tussen een geperste en een krokante brok wordt veroorzaakt door het productieproces waarmee de brokken worden gemaakt. De geperste brok wordt gemaakt bij een tempratuur rond de 75°C waardoor de grondstoffen een minder hoge hittebelasting krijgen. Doordat de voeding bij een lagere temperatuur wordt gemaakt wordt er gebruik gemaakt van voorgegaarde koolhydraten (zoals maïs, rijst en/of aardappel). Hierdoor kan de hond de voedingstoffen uit deze ingrediënten goed opnemen. Bij een krokante voeding wordt de brok geextrudeerd. Bij het productieproces extruderen worden temperaturen bereikt van boven de 100°C (gemiddeld 130°C). Door onder andere de temperatuur en druk in de machine wordt er een krokante brok gevormd. De vetten worden later toegevoegd, zodat deze geen hittebelasting hebben gehad en dus van een hoge kwaliteit blijven. Voor beide soorten brokken worden dezelfde grondstoffen van hoge premium kwaliteit gebruikt.

Brokkeuze

 Het volume van de geperste brok is minder, doordat de voedingsstoffen bij elkaar gedrukt (geperst) zijn. Ook valt de geperste brok in de maag geleidelijk uiteen. Dit zorgt voor een lagere maagbelasting en maakt de brok zeer geschikt voor actieve honden.

Er is geen stelregel te noemen wanneer een hond de geperste of geëxtrudeerde brok zou moeten eten. Bij honden die kieskeurig zijn, snel eten (schrokken) of een moeilijke vertering hebben, past over het algemeen een krokante brok het beste.

Overstap van krokant naar krokant

A. Wanneer u overstapt van de ene krokante brok naar de andere krokante brok kunt u de overstap maken middels mengen. Meng gedurende 7 dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude voeding tot u geheel bent overgestapt. (Let op: in een enkel geval kan het zijn dat door de wisseling van voeding de ontlasting iets anders is dan normaal. Dit is niet ernstig, u kunt ook kiezen voor overstap C).

Overstap van krokant naar geperst*

B. Wanneer u overstapt van een krokante naar een geperste brok adviseren wij u dit in één keer te doen, dus niet door te mengen. (Let op: in een enkel geval kan het zijn dat door de wisseling van voeding de ontlasting iets anders is dan normaal. Dit is niet ernstig, u kunt ook kiezen voor overstap C).

C. Wanneer u overstapt naar een nieuwe brokvoeding adviseren wij de overstap middels diepvriesvers vlees te maken. Geef uw hond gedurende 1 week diepvriesvers vlees,.**Diepvriesvers vlees zorgt ervoor dat de darmflora zich optimaal herstelt. Hierdoor wordt een hond als het ware opgeschoond en kunt u na een periode van een week vers vlees de nieuwe brok direct zonder te mengen geven. Naast een verantwoorde lekkernij is diepvriesvers vlees ook nog eens een gezonde complete maaltijd!

* Voor een overstap van geperst naar krokant kunt u ook stap B of C volgen.

** Krijgt een viervoeter voor de eerste keer in zijn leven diepvriesvers vlees, dan adviseren wij om dit de eerste twee dagen in gekookte vorm aan te bieden.

Verschillende merken geperste brok:

  • Kjens
  • Impress yor dog
  • Prins
  • Barca
  • Cavom

Ver schillende merken geëxtrudeerde brokken {krokant}:

  • Carocroc
  • Casa-fera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.